Főoldal ADÓÜGYI MEGOLDÁSOK Cikkek - VIES ellenőrzés -- Magyar  English  Français  Deutsch  

Adóellenőrzés VIES eltérés alapján

Miért fontos az adatok rögzítése a VIES rendszerben? Hogyan kaphat adóellenőrzést egy cég, ha ez hiányos?

Mi is az a VIES?

Ha egy EU-ban honos cég az Európai Unión belül kereskedik, akkor az eladott/vásárolt árut rögzíteni kell az erre a célra üzemeltetett VIES rendszerben, tehát akkor is ha EU-n belül elad és akkor is ha EU-n beleül vásárol. Ez az elektronikus alkalmazás, az EU-ban nyilvántartásba vett társaságok áfa-nyilvántartásba vételére (közösségi adószámok érvényességére) vonatkozó információkat közvetíti. Ezen túlmenően a Közösségen belüli adómentes ügyletekre vonatkozó információkat is a tagállami igazgatási szervek a VIES rendszeren keresztül továbbítják egymásnak.

Mire használja a NAV a VIES-t?

A vevő és az eladó részére is kötelezettség rögzíteni az információkat, tehát könnyen kimutatható egy esetleges eltérés. Ha az Uniós beszerzést, tehát az EU tagállamokból adómentesen beszerzett árut nem szerepelteti egy cég a könyvelésében akkor az adóhivatal egy esetleges adóellenőrzés során megkérdezi, hogy miért nem szerepel a könyvekben ez a tranzakció.

De nemcsak adóellenőrzés során szolgáltat hasznos információkat a VIES rendszer, hiszen az eltéréseket kijelzi a rendszer, tehát ha valaki úgy gondolja, hogy ő nem szeretné bevallani a megvásárolt árut, akkor könnyen kiderülhet a turpisság, amennyiben az eladó eleget tesz bevallási kötelezettségének. Ez az eladó elemi érdeke, hogy szerepeltesse a pontos adatokat, hiszen akkor ő mentesül az áfa fizetési kötelezettség alól, hiszen áfa mentesen értékesíthet az EU más tagállamába. Az eltérés okot szolgáltat a NAV-nak az adózó adóellenőrzésre történő kiválasztására, ha nem nyilatkozik megfelelően a VIES rendszerben. Ha nem egyeznek a VIES kontroll adatok, akkor a vizsgálatot adóvizsgálat keretében folytatja az adóhatóság, általában áfa adónemre. Az adóhatóság vizsgálja, hogy, ha esetleges külföldi értékesítés történt, áfa mentesen, akkor az áru ténylegesen elhagyta-e az országot. Fuvarlevelekkel igazolni kell, sőt a vevőnek is igazolnia kell. Gyanúra adhat okot, ha például már felszámolták a külföldi vevőt vagy egyáltalán nem elérhető.

Fontos megjegyezni, hogy a megfelelő dokumentáció hiányában könnyen áfa csalást feltételez az adóhatóság, mint ahogy az alábbi példában történt a dokumentálás hanyag kezelése miatt. Lettországból több tonna mezőgazdasági terményt vásárolt a cég. Az áru minősége sajnos nem ütötte meg a megfelelő szintet, így nem lehetett megfelelő áron értékesíteni. A minőségi probléma okozta sokk miatt nem foglalkoztak az adminisztrációs kötelezettségekkel, hiszen tetemes kár érte a céget a rossz beszerzés miatt. Nem teljesítette a cég bevallási kötelezettségét a VIES rendszerben, így nem egyeztek a VIES kontroll adatok, és az adóhatóság kiválasztotta a céget, hiszen a negyedéves áfa bevallás, az összesítő nyilatkozat és a tagállami VIES kontrolladatok összhangja nem valósult meg, s az eltérés okát nem tudta a cég megindokolni és dokumentumokkal alátámasztani, mert pontatlan volt az adminisztráció. A revízió szükségesnek tartotta a vizsgálatot adóvizsgálat keretében folytatni Áfa adónemre. A megfelelő dokumentálás elmaradása sajnos súlyos hiba volt, de önellenőrzés során adószakértő és ügyvéd szakszerű segítségével sikerült bebizonyítani, hogy nem áfa csalás volt a cél, hanem a minőségi probléma miatt úgy gondolták, hogy nem szükséges az adminisztráció, így nem kerültek gondosan összeállításra a dokumentumok, de ezeket szerencsére sikerült időben pótolni. A selejtes terményt csak jelképes áron lehetett értékesíteni. Az időben megkezdett önellenőrzéssel és a megfelelő dokumentáció összeállításával a történet sikeresen zárult, hiszen szakszerű segítséggel még éppen időben sikerült tisztázni a helyzetet. Nagyon fontos minden hasonló esetben, hogy olyan segítséget vegyen igénybe a cég, aki ismeri a NAV ügymenetét, és azt, hogy milyen dokumentumokat kell bemutatni az adóhatóságnak a helyzet megoldásához. Hiszen ha nem egyeznek a VIES kontrolladatok és hiányos a dokumentáció, még akkor is van lehetőség a megfelelő szakember segítségével tisztázni a helyzetet és elkerülni a komolyabb büntetéseket.

Hírlevél regisztráció

Az alábbi adatok megadásával Ön feliratkozik ingyenes adójogi hírlevelünkre. Kérjük a fenti információkat figyelmesen olvassa el!

A cégnév és a telefonszám megadása nem kötelező, de bármilyen probléma esetén a kapcsolatfelvétel miatt ajánlott!

Név:*
E-mail:*
Cégnév:
Telefonszám:
Tisztség\Beosztás:
Megjegyzés: