Főoldal ADÓÜGYI MEGOLDÁSOK Cikkek - Képviselet! -- Magyar  English  Français  Deutsch  

Ki és hogyan képviselheti az Ön jogos érdemeit az adóhivatali eljárások során?

Képviselet

 

Tapasztalatainkból és állandó adózói kérdésekből kiindulva az adózók még a kifejezett jogszabályi lehetőségek ellenére is legtöbbször úgy érzik, hogy képviselő igénybevétele egy adóhivatali eljárás során úgy tűnik mintha valamilyen valóságos probléma miatt kérnék a képviselő közreműködését, azaz mintha "vaj lenne a fülük mögött". Ezt a megállapítás mindenféleképpen cáfolnánk. A nyugatabbra lévő kultúrákban az teljesen természetes, hogy az ügyfelek, jelen esetben az adózók jogi képviselőt vesznek igénybe, mivel mindenki a saját szakmájához ért a legjobban, abban van tapasztalata és gyakorlata. Ráadásul elég megnézni a magyar adójogszabályokat amelyek közt még a gyakorlott adószakértők is sokszor nehezen igazodnak el és az adóhivatal sem szeret konkrét állásfoglalásokat kiadni vagy azt ellentétesen teszi. Az adózás pedig jogszabályokból épül fel.

 

Mindenféleképpen javasoljuk adóeljárások során képviselő igénybevételét, amely az adóhivatal számára is jobb, mivel az egyes cselekmények, eljárások során az adózási szabályokban jártas szakemberekkel tartják a kapcsolatot akik pontosan előkészítve prezentálják a hivatal munkatársai részére azt amire valóban szükségük van, így időt és energiát takarítanak meg. Az adóhivatal is megerősítette nyilatkozatában, hogy az adózási területen jártas szakértők elősegítik a munkájukat.

 

Az előző évben többször módosult törvényi szabályozással az adóhivatal előtt, az adózók nevében eljáró képviselők köre.

 

Elsődleges, hogy lényegesen kibővült a korábbi előírásokhoz képest a megbízotti kör. Magánszemély, jogi személy, valamint jogi személyiséggel nem rendelkezők képviseletére jogosult 2006. január 1.-től ügyvéd, ügyvédi iroda, adószakértő, okleveles adószakértő, adótanácsadó, adótanácsadásra jogosult gazdasági társaság tagja, alkalmazottja is.

A képviselők az APEH előtt írásbeli meghatalmazás alapján akár állandó képviseletet is elláthatnak. Az állandó képviselőkre fokozott felelősségi szabályok vonatkoznak, mivel hibás, hiányos bevallás vagy késedelmes adóbevallás benyújtása esetén mulasztási bírságot lehet velük szemben megállapítani. Esetenként akár 200 ezer Ft-ot is. Az adózók számára ez egy kényelmes, időt, fáradságot kímélő megoldás, viszont kellő körültekintést is igényel a megfelelően felkészült szakértő kiválasztása.

 

Állandó képviseleti meghatalmazás csak írásba foglalt okirat alapján, illetve az APEH-hoz történt bejelentés időpontjától hatályos.

Az adójogszabályok között még a legfelkészültebb szakértőknek is nehéz kiigazodni, ezért a hosszú távú együttműködés leghatékonyabb formája lehet a megbízottal az állandó képviselet létesítése.

 

 vissza-->

adójogi hírlevélre feliratkozás-->

honlapunkkal kapcsolatos véleménye fontos számunkra -->