Főoldal ADÓÜGYI MEGOLDÁSOK Cikkek - Adószám felfüggesztés -- Magyar  English  Français  Deutsch  

Adószám felfüggesztése

Kerülje el az adószám felfüggesztés következményeit!

Az adószám felfüggesztés illetve adószám törlés 2006. szeptember 15-től új és fontos jogintézmény, amely az adóhivatal (NAV) egyik intézkedése a fiktív cégek kiszűrésére. Az adószám felfüggesztés és törlés jogintézmény létrehozásakor az elsődleges cél a cégnyilvántartás, cégadatbázis szűkítése volt, és ezen eljárás alkalmazásának lehetőségét azóta a jogszabály kibővítette.

 

Az adószám felfüggesztéséről és törléséről a jogszabályi feltételek fennállása esetén (elég könnyű belekeveredni) az adóhivatal határozatot hoz. Törölt adószámmal az adózó gazdasági tevékenységet nem folytathat, sem visszaigénylést, sem levonást az adózó és a vele kapcsolatban álló adóalany nem érvényesíthet, ezért mindig érdemes a szerződéses partnerünk adószámának érvényességét ellenőrizni, ellenkező esetben felfüggesztett vagy törölt adószám esetén az adóhivatal a levonásba helyezett vagy visszaigényelt adónkkal kapcsolatban jogosulatlan visszaigénylést állapít meg. Az adószám felfüggesztéséről szóló határozatot a NAV hirdetményben közzéteszi. Az adózó kérheti az adószám felfüggesztés megszüntetését.


Az adószám felfüggesztés esetei:

Adószám felfüggesztés, adószám törlés

- az adóhivatal az adószámot felfüggeszti, ha az általa az adózó bejelentett címére postázott iratot a posta 2-szer ismeretlenség vagy postaláda hiánya miatt visszaküldi,

- az adóhivatal helyszíni eljárása esetén bizonyíthatóan megtudja, hogy az adózó a székhelyen nem található,

- az adószámot felfüggeszti, ha az adóbevallási vagy adófizetési kötelezettség esedékességétől számított 365 napon belül felszólítás ellenére sem pótolja, kötelezettségének nem tesz eleget, (mindig olvassuk el az adóhivataltól kapott levelet, ne vegyük félvállról),

- kormányzati szerv is kezdeményezheti az adószám felfüggesztését az adóhatóságnál.


Az adószám törlésének esetei:

- az adózó bejelentett székhelye nem valós cím,

- a vállalkozás képviselője nincs bejelentve az adóhatósághoz,

- adóellenőrzés során kiderül, hogy a vállalkozás képviselője nem valós személy.


BESZÁMOLÓ LETÉTBE HELYEZÉSÉNEK FONTOSSÁGA - itt ellenőrizhető: Beszámoló keresés

Ha az adózó a beszámoló letétbehelyezési kötelezettségének nem tesz eleget és az adóhivatal kétszeri felszólítása ellenére sem pótolja, akkor az adóhivatal az adószámot felfüggesztés nélkül hivatalból törli! Nagyon vigyázni kell és ellenőrizni, hogy a beszámolónk letétbe lett-e helyezve. Ez nyilvános adatbázisban is ellenőrizhető.


Felhívjuk a figyelmet, hogy amennyiben a NAV megkísérli az adózót postai úton értesíteni ( pl. az ellenőrzés megindításáról ), de az két egymást követő alkalommal "címzett a címen ismeretlen" vagy "kézbesíthetetlen" jelzéssel a NAV-hoz visszaküldésre kerül, úgy a hivatal határozatot hoz az adózó adószámának felfüggesztéséről. Az adószám felfüggesztése és törlése a Cégbírósági nyilvántartásban azonnal látszódik így, törölt adószámú céggel nem szabad szerződést kötni, illetve a számlázással is vigyázni kell mert ÁFA levonás törölt adószámú adózó esetében nem alkalmazható.

A magyar adószám felfüggesztésével egyidejűleg a nemzetközi adószám is felfüggesztésre kerül.

 

Az adózók figyelmét szeretnénk felhíni annak a veszélyére, hogy amennyiben adószám felfüggesztés alatt álló gazdasági szereplővel folytatnak kereskedelmi kapcsolatot és fogadnak be számlát illetve a tevékenység ÁFA köteles, a számlához feltüntetett forgalmi adó összegének visszaigénylését az APEH megtagadhatja, visszautasíthatja azzal, hogy nem adóalany bocsátotta ki a számlát, gazdasági tevékenységet nem folytathatott volna, a számlát ki sem állíthatta volna stb.

 

2008-ban 10 057 adószámot függesztett fel és 10 133 adószámot törölt a hivatal.

 

A felfüggesztett adószámok, adózók listáját az alábbi linkre kattintva lekérdezheti.

 

Akiknél már felfüggesztették az adószámot -->

 

adójogi hírlevél feliratkozás-->

vissza-->

 

honlapunkkal kapcsolatos véleménye fontos számunkra -->