Főoldal ADÓÜGYI MEGOLDÁSOK Cikkek - Vagyonosodási vizsgálat -- Magyar  English  Français  Deutsch  

A VAGYONOSODÁSI VIZSGÁLAT BUKTATÓI

A VAGYONOSODÁSI VIZSGÁLATOK JELENE


FIGYELEMFELHÍVÁS!


AZ ÚJONNAN ELFOGADOTT TÖRVÉNY NEM JELENTI AZT, HOGY NEM LESZ TÖBB VAGYONOSODÁSI VIZSGÁLAT. MÁS MEGVILÁGÍTÁSBA HELYEZVE SOKKAL KEMÉNYEBBEK LESZNEK A VIZSGÁLATOK, MIVEL BÜNTETŐÜGY MEGINDÍTÁSA ESETÉN LEHET ALKALMAZNI A BECSLÉST.


AZ ADÓELLENŐRZÉSEK MIATT EGYRE TÖBB BÜNTETŐÜGY LESZ, MIVEL EZ ÖSZTÖNZŐ A MEGÁLLAPÍTÁSOK MEGFIZETÉSE ÉRDEKÉBEN, UGYANIS EZT A TÉNYT AZ ÜGYÉSZSÉG MÉRLEGELHETI.


Mindenekelőtt javasoljuk a vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatos legújabb blogbejegyzésünk elolvasását, mert jelen cikkünkben még az aktualitások nem kerültek átvezetésre:

Vagyonosodási vizsgálatok 2016-ban - öntsünk tiszta vizet a pohárba


Az új szabályozással a HÍR24 foglalkozott: Keményebb vagyonosodási vizsgálat jön


Hogyan kerülhet az adóhatóság látókörébe, hogy néz ki egy vagyonosodási vizsgálat, milyen lehetőségekkel rendelkezik a megállapítás elkerülése érdekében, és milyen szankciói vannak az eltitkolt jövedelemnek?


Irodánk a vagyonosodási vizsgálatok kezdete óta folyamatosan képviseli ügyfeleit az adóhivatal előtt, ezért kiemelkedő tapasztalatot szereztünk az adóhivatal hozzáállásával kapcsolatosan, mi az amit elfogadnak bizonyítékként és mi az amit nem. Jelen írásunkban a leggyakoribb problémákra próbáljuk felhívni a figyelmet.

A vagyonosodási vizsgálatok aktualitásaival foglalkozó limitált 6 fős létszámú exkluzív előadásunkra a következő oldalon regisztrálhat:
A vagyonosodási vizsgálatok aktualitásai 2015-ben!


A vagyonosodási vizsgálatok 2006-os tömeges elrendelését követően – mint a minket körülvevő napi tárgyaink, dolgaink - rengeteget változtak ezen adóellenőrzésre történő kiválasztás szempontjai, az elfogadott bizonyítási eszközök, az adóellenőrök vagyonvizsgálathoz való hozzáállása és így az eljárás gyakorlati tapasztalt menete.
Az alábbiakban az aktualitásokkal foglalkozunk, ha érdekli a vagyonosodási vizsgálatok eddigi alakulása, története kattintson ide: A vagyonosodási vizsgálatok története, ellenőrzési változások


Vagyonosodási vizsgálattal kapcsolatosan az adóellenőrzéshez, felkészüléshez telefonszámunkon (06-1-312-2222), oldalunk alján vagy ide kattintva kérhet ajánlatot, konzultációt illetve teljeskörű képviseletet.


MI IS AZ A VAGYONOSODÁSI VIZSGÁLAT?

A vagyonosodási vizsgálat személyi jövedelemadó bevallásaink utólagos ellenőrzése. (Az is ellenőrizhető aki nem nyújtott be adóbevallást.) Az adóhivatal által küldött értesítésben így szerepel például:
ellenőrzés tárgya: bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzés
ellenőrzés alá vont időszak, és adónemek: Személyi jövedelemadó 2007-2012, Százalékos egészségügyi hozzájárulás 2007-2012-ig. (2013. évi vagyongyarapodásunkat annak bevallási időszaka után, magánszemélyek esetén 2014. május 20. után vizsgálhatják)

Ezt megelőzheti az egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzés, amely önmagában adóhiányt nem tárhat fel, de ezt követően indulhat a vagyonosodási vizsgálat (szja és eho ellenőrzés). Ez annyiból szerencsésebb, hogy ha idejében eszmél több ideje és lehetősége van az adózónak a tényleges adóellenőrzésre felkészülni.

A vagyonosodási vizsgálat nagyon lerövidített lényege, hogy az adóhivatal az általa elérhető nyilvántartásokat (ingatlan, gépjármű, bankszámla, illeték, adó...) lekéri, illetve a cégekkel kapcsolatosan is adóellenőrzést folytat, amelyből megállapítható, hogy nyújtott-e a magánszemély kölcsönt a cégnek, ezenkívül a kérdőívre illetve a vagyonosodási vizsgálat során tett nyilatkozatainkat felhasználva megbecsüli bevételeinket és összeveti azokat a kiadásainkkal. A vagyonosodási vizsgálat során mindig napra szóló "vagyonmérleget" készít az adóhivatal, hogy mely napokon tudtuk bevallott jövedelmünkből a látható kiadásainkat fedezni, amely napokon ezt túl lépjük azon összeg erejéig adóhiányt, bírságot és késedelmi pótlékot állapít meg a revízió.


MI VÁLTHAT KI VAGYONOSODÁSI VIZSGÁLATOT?

1. Az illetékhivatal adóhivatalba történő beolvadása óta a hivatal látja az adózók vagyonszerzését amit automatikusan össze tud hasonlítani bevallásaival.
2. Céges ellenőrzésből (leggyakrabban ÁFA ellenőrzésből) kiinduló vagyonosodási vizsgálat. Akkor folytatja a céges ellenőrzést vagyonosodási vizsgálattal a NAV, ha magas a tagi kölcsön (tagi hitel) állomány; fiktív számlák lettek szerepeltetve a könyvelésbe (rosszabb esetben számlagyár); megállapítható a munkások „zsebből történő” kifizetése azaz szürke vagy fekete foglalkoztatás; személyes szükségletet szolgáló javakat számoltunk el a cégbe és nem járulékhiányt állapít meg a hivatal hanem a számlát kiveszi a könyvelésből (levonható áfa-t nem fogadja el).
3.    Az előző illetve az idei évben a médiában is nyilvánosságot kapva magas számban indultak vesztegetési botrányok kapcsán nyomozások, amelyek következményeként mind a két fél vagyonosodási vizsgálata illetve az egyéb érintettek (vállalkozók illetve cégek) vagyonvizsgálata várható.

4. Költségvetési csalás esetén is nagy valószínűséggel várható vagyonosodási vizsgálat a vezetőnél, tulajdonosnál.
5. Rosszakaró általi bejelentést (munkavállaló, szomszéd, bérlő) az adóhivatalnak mindig vizsgálnia kell, de csak akkor kezd adóellenőrzésbe, ha az általa is hozzáférhető adatok (1. pont) is alátámasztják az adóeltitkolás feltételezését. Biztos adóellenőrzés indul ha önmagában a bejelentésből megállapítható, hogy egy ügyletből származó bevétel nem lett bevallva.

6. 2013 slágertémája vagyonosodási vizsgálatoknál a céglovagok, azaz akik adják-veszik-újralapítják a vállalkozásukat magas tartozást, adótartozást maguk után hagyva. Így kiindulópontja lehet egy vagyonvizsgálatnak egy adóregisztrációs eljárás is, amelyen cégalapításkor, módosításkor esik át a vállalkozás vezetője.


A VAGYONOSODÁSI VIZSGÁLAT MENETE
Mondhatjuk a vagyonosodási vizsgálat előszelének ha a vállalkozásunknál elkezdi keresni az adóhivatal a tagi kölcsönt amíg nálunk még nincs adóellenőrzés.
Az adóellenőrzés a legtöbb esetben az arról szóló személyes nyilatkozattételre szóló időpontot tartalmazó értesítéssel kezdődik, amelyhez sokszor mellékelnek egy személyes kérdőívet, hogy milyen bevételeink és kiadásaink voltak a vizsgált időszakban. Ettől a naptól kezdődően nem lehet önellenőrizni. Szinte hihetetlen, hogy ezen nyilatkozat kitöltésére és a személyes meghallgatásra átlag 10-15 napot ad az adóhivatal amelyek beszerzése a legtöbb esetben is legalább 2 hónapot vesz igénybe, lévén a magányszemélynek nincs könyvvezetési kötelezettsége....
Ezt követően a megbízólevél átadásával indul el az eljárás, amely során az adóhivatal lekéri a bankszámláink forgalmát, az eladott és vásárolt ingatlanjainkat, gépjárműveinket, megnézi bevallásainkat  az abból származó jövedelmet és több alkalommal nyilatkoztatnak minket az egyes kiadásokkal bevételekkel kapcsolatban. Ekkor van lehetőségünk a bizonyításra, amelyet ebben a szakaszban meg kell tenni!
A vagyonosodási vizsgálat első mérföldköve a jegyzőkönyv, amelyből már kiderül, hogy mekkora adófizetési kötelezettséget és szankciót szeretne az adóhivatal bezsebelni. Erre van lehetőségünk észrevételt tenni és egyéb jogorvoslati lehetőségeink is vannak, hogy érvényesítsük igazunkat. Ha már jegyzőkönyvvel fordul hozzánk sokkal nehezebb a feladatunk, de még mindig kifejezhetetlenül sokkal jobb mintha már határozattal jönne. A határozat ellen fellebbezési lehetőség van, amelyet szintén az adóhivatal bírál el. Ezt követően pedig lehetőség van bírósághoz vagy a NAV elnökéhez fordulni.

VAGYONOSODÁSI VIZSGÁLAT SORÁN A SZANKCIÓK MÉRTÉKE
Nagyságrendileg elmondható, hogy a forráshiány (az a költekezés, bankszámlára befizetés aminek adózott eredetét nem tudja igazolni) mértékének 80%-a körüli fizetési kötelezettséget fog tartalmazni a határozat, ugyanis az személyi jövedelemadóra és százalékos egészségügyi hozzájárulásra rakódik az 50%-nak megfelelő adóbírság és ezenfelül a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő késedelmi pótlék.
Ezidáig nem sok esetben találkoztuk vagyonosodási vizsgálatból adódó büntetőfeljelentéssel, de az adóhivatal idei 2013-es hozzáállása a büntetőfeljelentésekhez merőben változott, így tapasztalataink idén bővülhetnek.

NEM ELEGENDŐ BIZONYÍTÁSI ESZKÖZÖK VAGYONOSODÁSI VIZSGÁLAT SORÁN
Külföldi cégtől kapott kölcsön.
A vizsgálati időszakot jóval megelőzően kapott kölcsön.
Meghalt rokontól kapott kölcsön.
Illetékfizetés nélküli készpénzes ajándék. Nem bizonyítható ingóság eladása.
Nem bizonyítható szerencsejátékból származó nyeremény.
Menyasszonytáncból származó ajándék.
Egyéb hitelt érdemlő okirattal nem bizonyítható bevétel.
Kapott kölcsön ha a kölcsönadónak nem volt forrása, pláne ha a kiderül, hogy a kölcsönadó sok más embernek adott kölcsönt.

VAGYONOSODÁSI TANÁCSOK
Milyen lehetőségei vannak, mit tegyen és mit ne tegyen vagyonosodási vizsgálat esetén?
-    Ajánljuk magunkat - minél hamarabb forduljon vagyonosodási vizsgálatban jártas ügyvédhez, adószakértőhöz, ha az előzőekben leírtak alapján úgy érzi problémája lehet, akkor az ellenőrzés előtt, ha vállalatát vizsgálják és bekérik a tagi kölcsönnel kapcsolatos okiratokat, ha értesítik adóellenőrzés megindításáról. A gyorsaság ilyenkor nagyon fontos mert a felkészülés is rengeteg időt, akár több hónapot vehet igénybe.
-    Ne menjen be egyedül nyilatkozni. A legtöbb ember válaszol ha megszólítják, ha feltesznek neki egy kérdést. Vagyonosodási vizsgálat illetve az adóellenőrzések során kiemelkedő szerepe van a nyilatkozatoknak, amelyek később alapjaiban véve nem módosíthatók és egy adóellenőrzés kimenetele múlhat rajta. Ha meghatalmazott képviselő megy be, nem ismeri az Ön egyéb körülményeit, nem tud a keresztkérdésekre ellentmondásosan nyilatkozni.
-    A vagyonosodási vizsgálat egy adóellenőrzés, amely során az adóellenőrök becslési eljárást alkalmaznak és ebben az esetben a jogban egyedül álló módon a bizonyítási teher megfordul, tehát nem az adóhivatalnak hanem Önnek kell bizonyítani. Csak állítani valamiről, hogy megtörtént és egy bizonyítást erre alapozni nem lehet! Bizonyítani kell!
-    Aki azt mondja, hogy nem kell bizonyítani és majd a bíróságon megnyerjük az ügyet nem mond igazat! Egy vagyonosodási vizsgálat során a bizonyítás a legtöbb esetben rengeteg energiát kíván mind a képviselőtől, mind az adózótól!
-    Felejtse el az offshore cégeket, a felszámolt cégeket és a szép szavakat illetve kölcsönneppereket.
-    Ha azt mondja az adóellenőr, hogy ne forduljon ügyvédhez, képviselőhöz, mert csak nagyobb baja lesz; gyorsan lezárja az eljárást, ne higgyen neki! Egyébként pedig ne menjen be egyedül!
-    A vagyonosodási vizsgálat során megállapított adófizetési kötelezettségért teljes vagyonával felel!
-    Ha sokáig tart egy vizsgálat az elévülés is jól jöhet.
-    Az idősoros vagyonmérleg, melyet az adóhivatal a vagyonosodási vizsgálat során felállít nyitóvagyonnal kezdődik, tehát azt is körül kell bástyázni! Nem szabad félvállról venni, mert ha az egyik időszak elévül akkor is kihatással van a további időszakokra.
-    A vagyonmérlegben a készpénzes mozgások szerepelnek, tehát nem bevétel a munkabére ha bankszámlájára utalják, és az ingatlan eladásból bankszámlára utalt vételár sem.
-    Javasoljuk, ha telefonon kéri az adóellenőr, hogy menjen be mert szeretnék ellenőrizni, mindig kérje írásban az értesítést.

HA MINKET BÍZ MEG KÉPVISELETÉVEL VAGYONOSODÁSI VIZSGÁLAT SORÁN...
-    Először mindig tájékozódunk az ügyével kapcsolatban.
-    A legfontosabb, hogy soha nem megyünk be felkészületlenül nyilatkozni!!!

-    Egyedi, általunk ismert képviseleti és bizonyítási módszer alapján járunk el!

-    Vagyonosodási vizsgálatát csapatban (team-ben) oldjuk meg, nem egyedül.
-    Az összes lehetséges bizonyítást lefolytatjuk a határozathozatalig!
-    Nem csak szóval (írásban) érvelünk!
-  Nem hagyjuk magára, ha kell a legmesszebbmenőkig elmegyünk, az összes jogorvoslati fórumot kimerítjük!
-    Többszáz vagyonosodási vizsgálat során megszerzett gyakorlati tapasztalatainkra építünk!
-    Mindig a döntéshozóval tartjuk a kapcsolatot.
-    Minden határidőt betartunk, ha kell határidő hosszabbítást kérünk.

EGY KIS ÖNREKLÁM - AJÁNLJUK MAGUNKAT!
Több száz nagyobb  volumenű (nem egy Suzuki vásárlása okozta a problémát) vagyonosodási vizsgálat során szereztünk gyakorlati tapasztalatot (mind adóellenőrzés során történő képviselet, mind felkészülés), amely szerintünk  egyedülálló szaktudást biztosít számunkra. Ezenkívül napi szintű kapcsolatban vagyunk az ország egész területén a revizorokkal és vezetőkkel. Megoldásorientáltak vagyunk ezért mindig keressük az ügyek megoldási lehetőségét, míg sokaktól hallottuk vissza, hogy azt javasolták a részükre ne tegyenek semmit, vagy nincs megoldási lehetőség. A legfontosabb tanács amit ajánlunk megfogadni, hogy a vizsgálat előtt, vagy amikor végre észbe kap, hogy kell a segítség, legalább egy konzultációra jöjjön el, mert garantáljuk megéri és nem fog csalódni!

 

Kapcsolódó cikkek:

adó hírlevélre feliratkozás-->

vissza-->

honlapunkkal kapcsolatos véleménye fontos számunkra -->

Vagyonosodási vizsgálat - Kérjen személyre szabott tanácsadást!

Úgy érzi problémái lehetnek egy vagyonosodási vizsgálat során, esetleg már vizsgálat folyik Ön ellen? A legtöbben nincsenek tisztában adóhiányukkal és az eljárás menete is megdöbbentő lehet!

2007. évi roham lecsillapodását követően 2014-ben szintén kiemelkedő mennyiségben és az elmúlt évek tapasztalatit felhasználva felkészültebben és precízebben folytatódnak a vagyonosodási vizsgálatok (személyi jövedelemadó ellenőrzések)!

A vagyonosodási vizsgálat nem szerencsejáték!

Kérjen konzultációt és készüljön fel, hogy a vizsgálat negatív kimeneteleit elkerülhesse! Vizsgálat során való képviselethez, vagyoni helyzetének rendbetételéhez kérjen ajánlatot!  A vizsgálatok megindítása óta többszáz vizsgálatot képviseltünk, képviselünk és tájékoztatunk  a médiában folyamatosan, ezért nem a levegőbe beszélünk, garantált szakértelemmel, gyakorlattal, és tapasztalattal rendelkezünk!

"A vagyonosodási vizsgálat annyiban hasonlít a szerencsejátékra, hogy mindenünket elveszíthetjük, de ez felkészüléssel elkerülhető!"

Név:
E-mail:
Telefonszám:
Számlázási név:
Számlázási cím:
Melyik szolgáltatásunkat veszi igénybe?
Megjegyzés: