Főoldal ADÓÜGYI MEGOLDÁSOK Cikkek - Jó-e Önnek a felszámolás-- Magyar  English  Français  Deutsch  

Jó-e Önnek a felszámolás?

A FELSZÁMOLÁS ÉGETŐ PROBLÉMÁI Felszámolás - nem eshet ki a kezünkből a toll

Sokan úgy gondolnak a felszámolás elrendelésre, mint mikor a munkavállalónak kiesik a toll a kezéből 5 órakor a munkaidő végén, azaz nem foglalkoznak többet a dologgal. De ez rövid idő elteltével megbosszulhatja magát.


Felszámolási eljárás során a felszámoló nem teheti meg, hogy kesztyűs kézzel bánik a cég volt ügyvezetőjével, mert jogszabályi kötelezettségeinek eleget kell tennie, ezért rengeteg a büntetőfeljelentés a felszámolási eljárások során. Javasoljuk ha már a felszámolás gondolatával barátkozik bármilyen okból kifolyólag, egyből forduljon hozzánk, de lehetőleg még azelőtt mielőtt bármilyen iratot átadna a felszámolónak.


A felszámolási eljáráshoz kétféleképpen viszonyulhat. Ha a vállalkozása által kibocsátott számlát annak vitatása nélkül nem fizetik ki az Ön részére felszámolási eljárást kezdeményezhet, mely felszámolás következtében - ha a céget meg szeretnék menteni -nagy eséllyel fizetik ki a tartozást.

Az igazi problémát viszont az jelenti ha az Ön vállalkozása ellen indul felszámolási eljárás, amely felszámolás rengeteg nehézséget okozhat mind a cégének, mind az Ön számára. Itt szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a gazdasági társaság eladása, illetve új ügyvezető kinevezése nem mentesíti a vállalkozás valóságos ügyvezetőjének tevékenysége következtében okozott problémák, büntetőjogi felelősség alól való mentesülést!
Az alábbiakban azt a problémát elemezzük, ha vállalkozása a felszámolás szélére került, illetve cégénél elindult már vagy folyamatban van a felszámolási eljárás.

Felszámolás kérdéskörével, tanácsadással, képviselettel kapcsolatosan telefonszámunkon (06-1-312-2222) vagy ide kattintva kérhet ajánlatot, időpontot.


A FELSZÁMOLÁS NAGY KÉRDÉSEI, A FELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁS PROBLÉMÁI
PÉNZTÁRHIÁNY ÉS ELTŰNT ESZKÖZÖK
Talán az egyik leggyakoribb probléma felszámolás során, ami miatt a cégvezetők nem merik átadni a felszámoló részére a tevékenységet záró mérleget és az iratokat. Sok cégben csak papíron van pénz a pénztárban és csak a nyilvántartásokban vannak meg az eszközök. A felszámolás elején a felszámolónak át kell adni a zárómérleg pénztárában kimutatott pénzösszeget, ellenkező esetben sikkasztás miatt tehet büntetőfeljelentést, mivel a vállalkozás pénzét az ügyvezető másra költötte, azzal elszámolni nem tud. Az eszközökkel is ugyanez a probléma, de sok esetben azok 0-ra amortizálódtak. Természetesen a felszámolónak joga van megnézni, hogy a felszámolást megelőző időben mire költötte a cég a pénzét és azt 1 éven belül akár megtámadni. A pénztárban szereplő összeget nem szerencsés a tulajdonosnak, tagnak kölcsön adott (tag részére adott kölcsön) összegként feltüntetni, mivel a felszámolási eljárás során a felszámoló tőle fogja követelni.

ÉGETNI VAGY NEM ÉGETNI? – Az iratok eltűnése
Felszámolási eljárás kezdetén a leggyakrabban megforduló gondolat – sajnos túl sokan tanácsolják – hogy eltüntessük-e az iratokat vagy a felszámolás során átadjuk-e a felszámolónak. Valószínűleg a rendőrség illetve a tűzoltóság adminisztratív munkáját bőven növeli a sok elégett, elázott, kocsiból ellopott egyéb módon eltűnt iratról kiállított jegyzőkönyv. Bár érdekes módon vannak akik az eltűnést alátámasztó dokumentumok nélkül szabotálják a felszámolási kezdő iratok felszámoló részére történő átadását, amelynek következménye a 100%-osan biztos legalább a számviteli rend megsértése miatti felszámolói feljelentés. Irodánk semmiféleképpen sem javasolja az iratok eltüntetését – a felszámolás kezdetén átvilágítjuk a felszámoló részére átadandó dokumentumok és probléma esetén a megoldásra koncentrálunk.

FANTOMIZÁLÁS - CÉGELADÁS MINT FELSZÁMOLÁS MEGOLDÁSI MÓDSZER
Sokan nem vállalják a felszámolással járó veszélyeket és kellemetlenségeket és ezért a végkifejlet előtt inkább „eladják” a cégüket legtöbbször külföldinek vagy fellelhetetlen személynek. Ezzel a művelettel viszont azonnal beismerik, hogy cégükkel valamilyen probléma volt. Ügyvezetői, tulajdonosi tisztségük során felmerült problémákért a későbbiekben is ugyanúgy ők felelnek. Irodánk nem javasolja a cégeladást, mint "cégmegszüntetési" módszert.

ADÓELLENŐRZÉS A FELSZÁMOLÁS SORÁN
Amennyiben egy vállalkozás megszüntetési eljárás (végelszámolás, felszámolás) alá kerül az adóhivatalnak kötelező adóvizsgálatot végeznie, amelyből könnyedén tetemes adóhiány megállapítása származik. Ennél azonban sokkal nagyobb probléma, hogy az egyébként nem érdekelt felszámoló a felszámolási eljárás során kötelező adóellenőrzés esetén biztosan nem fogja az egyébként is megszüntetendő, felszámolandó céget nagy elánnal képviselni – már csak azért sem mert nincs rálátása a régebbi időszakokra. Mindebből kifolyólag a problémát nem az adóhiány összege fogja okozni - ami feltehetőleg a felszámolás során nem fog megtérülni - hanem az adóhiány megállapításának adóellenőrzési (jegyzőkönyvben) határozatban szereplő oka az indokolásban. Ugyanis ebben az esetben feltartjuk a kezünket és védekezés nélkül vagy az adóhivatallal szemben, amely adóellenőrzés következménye (például fiktív számlák miatt) könnyedén lehet a felszámolást megelőző időszak miatti büntetőfeljelentés. Amennyiben a felszámolóval jó az együttműködés, akkor a felszámolási eljárás alatti adóellenőrzés során is megfelelő képviselet látható el.

A CÉG FELETT A FELSZÁMOLÓ RENDELKEZIK!
Nagyon figyeljen oda, hogy a cég jogerős felszámolást elrendelő végzésétől követően Ön nem rendelkezhet a cége felett! Mindenben a felszámoló jár, el a felszámoló dönt a felszámolás jogerős elrendelését követően! A felszámolás alatt álló vállalkozás képviseletében a felszámoló: rendelkezik a bankszámla felett; fizeti a béreket; teljesíti a bevallásokat; köt szerződéseket, képviseli a vállalkozást..... A felszámolási eljárás jogerős elrendelését követően, ha bármilyen tevékenységet végez a vállalkozása nevében az bűncselekmény! Amennyiben cég tovább működne a felszámolási eljárás során haladéktalanul a felszámolási eljárásról való értesítéssel egyidejűleg fel kell venni a felszámoló céggel a kapcsolatot!

MIT TEGYEN
Ha felszámolási eljáráson gondolkodik vagy nem sok választja el a felszámolási eljárás elrendelésétől ne várja meg az arról való bírósági döntést előtt forduljon hozzánk. A felszámolás jogerős kimondását követően Ön már nem tud a cég nevében semmi tenni (pl. önellenőrizni, szerződést kötni...), így a keze sokkal jobban meg van kötve.
Mindig azt javasoljuk, hogy minél hamarabb forduljon hozzánk, ha a probléma csak az észlelését követően tudatosul akkor azonnal.
A felszámolási eljárás elején zárómérleget kell készítenie amelyet átad a felszámolónak. Át kell adnia a cég teljes vagyonát (pénz, eszközök). Bármilyen kérdés merül fel tájékoztatnia kell a felszámolót, együtt kell működnie a felszámolóval. A felszámolást megelőző jogügyleteit meg kell tudni védenie. Ha egész véletlenül a felszámolást követően az összes hitelező kielégítést nyer, akkor a cégmegszüntetés végelszámolással zárul és a megmaradt vagyon a tagokat illeti meg.

BÜNTETŐJOGI KÖVETKEZMÉNYEK Felszámolás - Btk. kivetülése
Az iratok át nem adásából, pénztár vagy eszközhiány miatt, adóellenőrzésből kifolyólag, színlelt szerződés, fedezet elvonás miatt a következő büntetőjogi következményekkel lehet számolni:
 -adócsalás,
- számviteli rend megsértése,
- csődbűncselekmény,
- sikkasztás.

FELSZÁMOLÁS TÉVEDÉSBŐL, NEMTÖRŐDÖMSÉGBŐL

Sajnos sokan nem veszik komolyan a következményeit annak, ha valaki felszámolási eljárást indít ellenük. Nem elég mindössze a tartozás kiegyenlítése, a felszámolás attól még elrendelésre kerül és azt követően kijönni a felszámolásból óriási munka, teher és költség a vállalkozásnak még akkor is ha nincs más tartozása, ráadásul a felszámolási eljárás megszüntetéséig csak a felszámoló rendelkezhet a cége felett. Ha cége ellen felszámolási eljárást kezdeményeztek forduljon azonnal hozzánk vagy szakértőhöz, ha vissza akarja fordítani!
A kényszer végelszámolások, amelyek akár egyből felszámolási eljárásként is indulhatnak 2011-től tömegesen alkalmazásra kerülnek a beszámoló letétbe és közzétételét elmulasztó vállalkozásoknál. Ugyan ezek az eljárások célja a nem működő vállalkozások törlése, de sok esetben a működő vállalkozások is áldozatául esnek és a kényszer végelszámolás elrendelése esetén nincs lehetőség a cég újból működő képessé tételére. Olvasson utána bővebben: Kényszer-végelszámolás

 adójogi hírlevélre feliratkozás-->

vissza-->

 

honlapunkkal kapcsolatos véleménye fontos számunkra -->

Személyre szabott tanácsadás felszámolással kapcsolatosan

Forduljon hozzánk ha tudatosult Önben, hogy a felszámolás során problémája lehet, illetve bármilyen kérdése van. A leggyakoribb problémák a zárómérleg elkészítése, pénztárhiány, eszközhiány, irathiány, felszámoló büntetőfeljelentést tett, véletlen felszámolás. Hatékonyan tudunk segíteni akkor is ha meg szeretné menteti a vállalkozását.
Időpont egyeztetése céljából vagy kérdésével kapcsolatban töltse ki az alábbi űrlapot vagy hívja a 06-1-312-2222-es telefonszámunkat.

Név:
E-mail:
Telefonszám:
Számlázási név:
Számlázási cím:
Melyik szolgáltatásunkat veszi igénybe?
Milyen jellegű felszámolással kapcsolatosan kér tanácsadást?
Megjegyzés: