Főoldal ADÓÜGYI MEGOLDÁSOK Cikkek - Tagi kölcsön-- Magyar  English  Français  Deutsch  

Tagi kölcsön, tagi hitel

A tagi kölcsön azt jelenti, hogy a vállalkozás tulajdonosa a cég részére kölcsönt ad (a tagi kölcsön nyújtás természete miatt ez több mint 90%-ban készpénz formájában történik). Önmagában a tagi kölcsön nyújtása nem jelent problémát és jogilag sem kérdőjelezhető meg, tehát a tagi kölcsön nyújtása teljesen legális. A tagi hitel és a tagi kölcsön fogalma megegyezik.

Tagi kölcsön - Tagi hitel Fontos megkülönböztetni a tagi kölcsönt a tag számára adott kölcsöntől, ugyanis a tagi kölcsönt a tulajdonos bocsátja a vállalkozás rendelkezésére. Amennyiben a vállalkozás nyújt kölcsönt a tag részére az más esetekben jelenthet problémát.

Lényegét tekintve egyéni vállalkozó is adhat magának tagi kölcsönt csak ezt nem tagi kölcsönnek hívják, mert az egyéni vállalkozó vagyona kvázi nem különül el a magánszemélytől, de ugyanúgy kell beruháznia, vehet igénybe alvállalkozót és a veszteségét is finanszíroznia kell amelyek fedezete után ugyanúgy érdeklődhet az adóhivatal vagyonosodási vizsgálat során.

Fontos momentum! Amennyiben az adóhivatal a cége ellenőrzése során külön bekéri a tagi kölcsön kartonokat, szerződéseket, akkor nagyon nagy valószínűséggel számíthat vagyonosodási vizsgálatra, így érdemes arra előre felkészülni. Javasoljuk már az adóhivatal ezen igénye esetén is forduljon irodánkhoz vagy adózásban jártas szakértőhöz.

A TAGI KÖLCSÖN KIALAKULÁSÁNAK ESETEI:

- Sok fekete vagy szürke bevétel,

- Túl sok költség elszámolása,

- A cég pénzének bankszámlán halmozása (és közben készpénzes számlák szerepeltetése a könyvelésben, ebben az esetben a tagi kölcsönre a cég pénztár egyenlegének feltöltése miatt van szükség),

- Nagyértékű beruházás, fejlesztés (amelyre a cég nyereségéből nem futná, azaz nem fedezett forrással).

1. probléma a tagi kölcsönnel: VAGYONOSODÁSI VIZSGÁLAT - a cégtulajdonos az adóhivatal látókörébe kerül, így magas tagi kölcsön állomány esetén az adóhivatal könnyedén kijelölheti vagyonosodási vizsgálatra.
2. probléma a tagi kölcsönnel: ELUTASÍTANDÓ NAV FIZETÉSI KEDVEZMÉNY, RÉSZLETFIZETÉS - akár vagyonosodási vizsgálatból, akár egyéb bevallásából kifolyólag a tulajdonosnak olyan adófizetési kötelezettsége keletkezik, amelyet nem tud egy összegben megfizetni és ezért a NAV-nál fizetési kedvezmény, részletfizetés iránti kérelmet terjeszt elő, az adóhivatal azt arra hivatkozással elutasíthatja, hogy a cége tartozik neki a tagi kölcsön összegével, ezért kérje vissza tagi kölcsönét a vállalkozásától.

A tagi kölcsönről részletesebben olvashat adójogi blogunkon: Tagi kölcsön - lerántjuk a leplet!

Szolgáltatásaink: - tagi kölcsön megoldások, tanácsadás,

- képviselet vagyonosodási vizsgálat során,

- felkészülés vagyonosodási vizsgálatra.

Tanácsadás tagi kölcsönnel kapcsolatban

Amennyiben bármilyen kérdése lenne tagikölcsönnel, annak orvoslásával vagy megelőzésével kapcsolatban; vagy nem szeretné, hogy a tagi kölcsön miatt Ön ellen esetlegesen vagyonosodási vizsgálat induljon az alábbi űrlap kitöltésével felveheti velünk a kapcsolatot vagy ajánlatot kérhet ügyének elintézésére.

Cégnév:
Név:
E-mail:
Telefonszám:
Melyik szolgáltatásunkat kívánja igénybe venni:
Egyéb megjegyzés: