Főoldal ADÓÜGYI MEGOLDÁSOK Cikkek - Stabilitási Megtakarítási Számla -- Magyar  English  Français  Deutsch  

Stabilitási Megtakarítási Számla - SMSZ

A Stabilitás Megtakarítás Számlák nyitásának lehetősége 2017. januárban megszűnt, ami nem érinti a már megnyitott számlákat.

Helyette az új adóamnesztia lépett életbe "utólagos adófizetés" néven, amellyel 2017. június 30-ig lehet élni. Érdemes időben felkészülni rá, mert bizonyára sokan lecsúsztak a hirtelen megszüntetett SMSZ számla nyitásának lehetőségéről.

Archív írásunk az SMSZ számláról:

0. Hogyan nyissunk tökéletes biztonságot jelentő, anonim SMSZ számlát?
- A Stabilitási Megtakarítási Számla aktualitásai -


A mai napig vannak még szürke foltok, hogy bizonyos esetekben megvéd-e az SMSZ számla (például régebben bankszámlára befizetett összegek esetén stb...). Az adóhivatal számára általunk feltett kérdésekre érkezett állásfoglalása alapján viszont biztonsággal kijelenthetjük, hogy van olyan megoldás amely biztos védelmet jelent a hazautalt, Stabilitási Megtakarítási Számlán elhelyezett összegek tekintetében. Találtunk olyan bankot is amelyik tökéletes partner ezen számlák megnyitása és a jogszabálynak megfelelő alkalmazása terén.

Szolgáltatásaink:
- Tanácsadás mire jó az SMSZ számla és mik a feltételei,
- Tanácsadás hogyan nyissunk SMSZ számlát,
- Segítség SMSZ számla megnyitásában, maximális diszkréció mellett,
- Felkészülés egy esetleges adóellenőrzésre,
- Képviselet egy esetleges adóellenőrzés során.

Amiért érdemes hozzánk fordulni:
- SMSZ számla nyitásának elindítása irodánkban, teljes diszkrécióval,
- Az általunk elért legkedvezőbb feltételek biztosítása (deviza átváltási kedvezmény, kedvező számlavezetési és számla tranzakciós díj),
- Több NAV állásfoglalást kértünk és adóellenőrzések terén kiemelt tapasztalattal rendelkezünk.

Konkrét igény esetén SMSZ számlával kapcsolatosan forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken.

AKTUÁLIS! 2015.07.01-től változik az Stabilitási Megtakarítási Számlán elhelyezett összegek adózása!
2015. július 1. - 2016. július 1. között ha az SMSZ számlán elhelyezett összeget 1 éven belül vesszük fel az összeg 20%-át vonja le adóként a bank. Amennyiben 1 éven túli időpontban bármikor felvesszük az SMSZ számlán elhelyezett összeget úgy annak 10%-át vonja le a bank adóként. Minden más tekintetében a Stabilitási Megtakarítás Számla feltételei változatlanok.

Álláspontunk szerint az idei év hátralévő részében rengetegen fognak SMSZ számlát nyitni és az eddigi tapasztalatunk szerint valamennyi ügyfelünk üdvözli a módosított feltételeket, amelynek a legfontosabb oka az, hogy belátható időn belül reális adómértékkel lehet hozzájutni vagyonukhoz, amelyből azután igazolt módon vásárolhatnak ingatlant, gépjárművet, befektethetik és nem kell titkolózni éppen miért voltak a külföldi országban vagy miért hívták a külföldi ország bankjának telefonszámát. Ráadásul az 1 éves időtartam nem rejt magában óriási országkockázatot a vagyon tekintetében.

I. Stabilitási Megtakarítási Számla rejtélyei – óvatosnak kell lenni

A 2014-es év „adóamnesztiája” a Stabilitási Megtakarítási Számla (SMSZ). Több bank felvette már termékpalettájára a Stabilitási Megtakarítási Számlát és elmondható, hogy nagy az érdeklődés az ügyfelek körében. Ellenben érdemes néhány taktikák figyelembe venni, ugyanis a banki tanácsadók nem adózási szakértők, így esetlegesen kockázatot jelenthet a pénzek SMSZ számlán történő elhelyezése, mind külföldről történő hazautalás, mind itthon készpénzben tartott pénzek esetében.

II. A Stabilitási Megtakarítási Számla kedveltségének okai:

- Anonimitás. Szemben az eddigi adóamnesztiákkal valószínűleg azért kedvelt a Stabilitási Megtakarítási Számla, mivel anonim módon lehet a számlákat megnyitni és kezelni. Az eddigi adóamnesztiák során az adóbevallásunkban szerepeltetni kellett az adóamnesztia során „legalizált” pénzeket és azok után bizonyos mértékű adót meg kellett fizetni. A jelenlegi Stabilitási Megtakarítási Számla esetén automatikusan nem jut hozzá az adóhatóság a „legalizált” jövedelmünk mértékéhez, illetve a legalizáló személyéhez.

- Az európai banktitokra nehezedő nyomás. A Stabilitási Megtakarítási Számla kedveltségének a másik oka a nemzetközi szigorodás, azaz a Svájci és egyéb banktitkot élvező országok körében a banktitok gyengülése illetve a pénz kijuttatásának nehézsége. Az automatikus információcseréhez csatlakozó országok esetén ahhoz, hogy információt ne szolgáltassanak ki vagy 2015. december 31-ig vagy 2015. december 31-ig meg kell szüntetni a számlát, országtól függően. A mostanában kedvelt, banki anonimitást élvező országok a legtöbb adózó számára túl távoliak és kockázatosak.

- Készpénzben történő megtakarítás esetén pedig Stabilitási Megtakarítási Számla megnyitása esetén nem kell 2016. december 31-ig átcserélnünk húszezre címleteinket, az újonnan kibocsátásra kerülő bankjegyekre.

III. A Stabilitási Megtakarítási Számla feltételei és adózása:

- Stabilitási Megtakarítási Számla csak forintban nyitható, mivel feltétele, hogy minimum 5 millió forint legyen elhelyezve a bankszámlán.

- Stabilitási Megtakarítási Számlán a nyitás napján jóvá kell íródnia a forint összegnek és csak egyetlen tranzakció érkezhet egy számlára. Ettől függetlenül deviza átutalás indítható külföldről.

- Stabilitási Megtakarítási Számlához egy pénz és egy értékpapír számla tartozik és a pénz csak dematerializált állampapírba fektethető. Kamatot a bank nem nyújthat utána.

- Stabilitási Megtakarítási Számlán elhelyezett összeget 1 év eltelte után 10%-os adó megfizetésével felvehetjük és elkölthetjük. Ezt a "költséget" csökkenti a megvásárolt értékpapír hozama. Egy éven belüli felvétel esetén a fizetendő adó 20%.

A régi szabályozás (és 2016. július 1-től visszatérő szabályozás) szerint az SMSZ számlán elhelyezett összeg, akkor jövedelemadó mentes, ha legalább 5 évig a számlán tartjuk a pénzt. Ellenben teljesíthető az 5 éves időtartam lejárta előtt is kifizetés, amely után kell adót fizetni. Ebben az esetben a törvény az adóalapot változtatja, de nézhetjük más szemszögből is, azaz az adó mértékét változtatja százalékosan. Azért százalékosan mert a jövőben változhat a jövedelem adómértéke. Tehát ha 3 éven belül vesszünk fel az SMSZ számlán elhelyezett pénzünkből akkor a normál adófizetési kötelezettségünk dupláját ha 3 és 4 év közötti időtartam telik el akkor a normál adófizetési kötelezettségnek megfelelő összeg, ha 4 és 5 év közötti időtartam telik el akkor a normál adófizetési kötelezettség felével egyezik meg a felvett utáni adófizetési kötelezettség. Amit természetesen nem mi fogunk befizetni, hanem a bank fogja levonni, tehát az adófizetési kötelezettséggel csökkentett összegű pénzhez juthatunk hozzá. A számlán legalább 5 évig bent hagyott összeg viszont jövedelemadó mentes lesz.  Ugyanez a helyzet a kamatokkal is, csak a kamatoknál az induló időpontot a kamatfizetési kötelezettség kezdő napjától kell számítani

IV. A Stabilitási Megtakarítási Számla önmagában nem ment meg

Önmagában az, hogy pénzt fizetünk be az SMSZ számlára nem ment meg minket a vagyonosodási vizsgálat során régebbi időszakban fedezet nélkül vásárolt ingatlanok, gépjárművek, bankszámlára történő készpénzbefizetés szankciói elől. Ha teljes biztonságban szeretne lenni, akkor ezen időszakok tekintetében fel kell készülni és az alapján átgondolni, hogy és mekkora összeget helyezünk el az SMSZ számlán.

Stabilitási Megtakarítási Számla esetén a banki kondíciók változóak. Van olyan bank ahol privátbank státusz szükséges a Stabilitási Megtakarítási Számla megnyitásához, amely vagy bizonyos pénzmennyiséghez vagy bizonyos éves díj ellenében nyerhető el. Van olyan bank ahol nem kell privátbank státusz, sőt az SMSZ számlának nincs külön havi díja sem. Mi ismerjük a bankok feltételeit, így segítséget tudunk nyújtani a bankválasztásban és a számlanyitás teljeskörű lebonyolításában.

SMSZ számlával kapcsolatosan forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken.