Főoldal ADÓÜGYI MEGOLDÁSOK Cikkek - Felülellenőrzés -- Magyar  English  Français  Deutsch  

Felülellenőrzés

A felülellenőrzés egy ismételt ellenőrzési típus, amelynek a lényege, hogy egy már adóellenőrzéssel (bevallások utólagos vizsgálatára irányulóval) lezárt időszak tekintetében ismételten adóellenőrzésre kerül sor. Ez egy elég ritka eset, mivel a bevallások utólagos vizsgálatával lezárt időszak alapszabályként nem ellenőrizhető újból, csak kizárólag bizonyos feltételek esetén.

Az egyik ilyen ismételt ellenőrzési fajta a korábbi adóellenőrzés megállapításai végrehajtásának vizsgálata.

A másik ismételt ellenőrzési fajta, ha az adózó talál új tényt, körülményt, amely a korábbi adóellenőrzés megállapításait megváltoztatná. Ezt az adózónak kell kérelmeznie, ami természetesen nem azt jelenti, hogy bármilyen esetben kérhetjük az ismételt vizsgálat lefolytatását, csak és kizárólag ha teljesen új releváns, az ellenőrzést követően tudomásunkra jutott tényt, körülményt tudunk igazolni, éppen ezért ez is kifejezetten ritka eset.

A legjellemzőbb ismételt ellenőrzési fajta a felülellenőrzés.

Felülellenőrzési okok

A felülellenőrzés alapvetően az adóhatóság részéről feltárt vagy tudomására jutott új tény, körülmény miatt történő ismételt adóellenőrzés. A felülellenőrzést alapvetően az adóhatóság elnöke rendeli el, de elrendelheti a pénzügyminiszter vagy az Állami Számvevőszék elnöke is. A felülellenőrzést mindig a II. fokú adóhatóság folytatja le.

Felülellenőrzés esetén alapvetően elmondhatjuk, hogy valamilyen probléma van, azaz nagy valószínűséggel az adóhivatal a tudomására jutott információ alapján szeretne nálunk megállapítást tenni!

A felülellenőrzésre leggyakrabban okot adó körülmények

- Partnerüknél történt új tény, körülmény megállapítása (például: a másik fél nem rendelkezhetett a számunkra értékesített áruval, vagy a számunkra nyújtott szolgáltatás feltételeivel)

- Partnerünknél kiderül, hogy gazdasági események nélkül állított ki számlát másoknak is (számlagyár)

- Adóhatósági alkalmazott korrupciójának fényre derülése esetén valamennyi ügye vizsgálatra kerül, felülellenőrzés keretében (2008-ban 1 osztályvezető lebukás miatt 573 db vizsgálat tételes áttekintése, törvényességi vizsgálata és felülellenőrzése valósult meg)

Jogorvoslat a felülellenőrzés során

Felülellenőrzés során nagyságrendileg az adóellenőrzéshez hasonló jogorvoslati lehetőségekkel élhetünk. Ugyanúgy élhetünk a felülellenőrzési határozat megállapításaival szemben fellebbezési jogunkkal és az azt elbíráló adóhatóság elnökének határozatát pedig bíróságon keresettel támadhatjuk meg.

Javaslatunk

Mint minden ellenőrzési formánál javasoljuk, hogy minél hamarabb forduljon adóellenőrzéshez jártas szakértőhöz, Adószakértő Irodánkhoz. Felülellenőrzés esetén mindig hozza magával az alap adóhatósági határozatot.

Kapcsolat:

telefonszám: 06-1-312-2222

06-30-944-0691