Főoldal GYAKORI KÉRDÉSEK Magyar  English  Français  Deutsch  

ADÓELLENŐRZÉSSEL KAPCSOLATOS GYAKORI KÉRDÉSEK

Adóellenőrzés során miért pont a Dr. Vilmányi Adószakértő Iroda?

Azért kell ezzel a kérdéssel kezdenünk, mert egyre több ügyvédi iroda és adószakértő másolja le írásainkat, alakítja szolgáltatásait hozzánk hasonlóan. Irodánk az adóellenőrzések terén több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik és tapasztalatainkat a napi szintű adóügyek intézése, adóhivatallal történő tárgyalások, bírósági esetek bővítik a legtöbb iparág esetében. Ezt fontosnak tartjuk, mert minden egyes adóhatóság által ellenőrzés alá vont szakma esetében megvannak az adóellenőrzési szempontok, melyet csak tapasztalatok alapján lehet kiismerni. Hivatásunknak és kötelességünknek tekintjük ezenkívül az adózók tájékoztatását mind a saját és mind a köznapi média segítségével, ezért írunk számos cikket és adunk naprakész interjúkat, tehát a szakmánk a hobbink és hivatásunk. Minden ügyünkben a legmesszebbmenőkig elmegyünk Ügyfeleink érdekeinek védelmében és gyakorlati tapasztalatokon alapuló tanácsokkal, képviselettel segítjük őket. Rengeteg Ügyfelünk véleménye volt, hogy az ügyükben a kimerítő választ egyedül tőlünk kapták meg, ezért annak ellenére, hogy nem vagyunk a szakmában a legolcsóbbak és nem is kívánunk árversenybe belemenni, de szakmailag felkészült és naprakész tanácsot adunk, amely felkészültségből nem vagyunk hajlandóak engedni! Amennyiben felkészültségünkre kíváncsi, ajánljuk legalább egy tanácsadás keretéig vegye igénybe irodánk szolgáltatását, nem fog csalódni. Irodánk szolgáltatásainak és írásaink másolása is szakmai elismerésünket erősíti.

Adóellenőrzés során nem gyanús ha a jogszabályokat és kiskapukat ismerő szakértő képviseletét veszem igénybe?

Adóellenőrzés elrendelését követő tanácsadás során sokszor merül fel ez a kérdés, amelyre nagyon egyszerű válasz adható: Nem. Több okból is jobb az adóhivatalnak, ha adóellenőrzésekben jártas képviselő jár el az adott ügyben, melyet az adóhivatal nyilatkozatban is megerősített. Először is ismeri az adóellenőrzés eljárási részét, amelyet jogszabály határoz meg. Másodszor a szükséges iratokat összerendezve nyújtja az adóellenőrök részére. Harmadszor nem okoz problémát bemenni az adóhivatalba illetve tartani velük a napi szintű kapcsolatot. Negyedszer az adózónak joga van mind az adóellenőrzés, mind bármely más adóügy során történő képviselethez, amellyel minden nagyobb vállalkozás él, illetve elég kicsit nyugatabbra tekinteni, ahol természetes és mindennapos a jogi képviselő igénybevétele. Ötödször a felkészült képviselő törekvése az iratok revízió részére történő biztosítása, nyilatkozatok megtétele.

Adóellenőrzés esetén milyen előnyt jelent számomra adóellenőrzésben jártas képviselő igénybevétele?

A vállalkozók között szájhagyomány útján terjed az a ténymegállapítás, hogy a legfontosabb jó könyvelőd legyen. Ezzel teljes mértékben egyet tudunk érteni. Ellenben a könyvelési mikénteket, illetve a könyvvitel alapját jelentő alapdokumentumokat és azok tartalmát meg kell tudni védeni. A könyvelő a részére átadott dokumentumok alapján könyvel, de azok háttérdokumentumait teljes részletességgel nem tudja mindig vizsgálni. Tehát van egy tökéletes könyvelés és az adóellenőrzés nem könyvelési hibát állapít meg, hanem a bizonylatokkal (amelyek lekönyvelésre kerültek) kapcsolatos hiányosságok alapján nem fogadja el azokat és ez alapján állapít meg adóhiányt, amely esetben a könyvelő tehetetlen és természetesen a dokumentumok tartalmáért felelősség nem terhelheti, akár csak az eljárás során tanuk által tett nyilatkozatok tartalmáért sem.
Tapasztalatunk szerint mindenféleképpen szükséges egy külső adóellenőrzésben jártas szakértő bevonása aki kívülálló szemmel veheti észre az esetleges problémákat és segíthet azok megoldásában, illetve képviselheti az adózó érdekét. Ezenkívül a külső szakértő mivel nem él együtt a céggel ezért adóellenőri keresztkérdésekre nem fog összevissza zavarban nyilatkozni (mert azt tanították szüleink, hogy ha kérdeznek szépen válaszolni kell).
Az adóellenőrzésben jártas szakértő (és itt kiemelt fontossága van, hogy az adott szakma ellenőrzésében is járatos legyen) pedig könnyen észreveszi a keresztkérdéseket, illetve az eljárással, adóellenőrzéssel kapcsolatos esetleges hibákat, hiányosságokat, támadható pontokat, szükséges bizonyítási eljárás mikéntjét! Összefoglalva az esetleges adóhiány lefaragásában illetve a bizonyításban (mivel adóellenőrzés becslési eljárása során a bizonyítási teher megfordul, tehát nekünk kell bizonyítani) óriási szerepe van és annál nagyobb eredmény érhető el minél hamarabb bekapcsolódik akár megelőző jelleggel az adóellenőrzés folyamatába.

Milyen kimenetele lehet az adóellenőrzésnek?

Optimális esetben bevallások utólagos ellenőrzésére irányuló ellenőrzés esetén elfogadják a könyvelésünket és a bizonylatainkat és kapunk egy adóellenőrzéssel lezárt időszakot.

Amennyiben minden jogorvoslati lehetőséget kimerítettünk és az adómegállapítás fennmarad akkor az adóellenőrzés irányultsága szerinti adófizetési kötelezettség ezen felül az 50 vagy 75%-os adóbírság és a késedelmi pótlék. Ezek együttese sok esetben akár megközelítheti a feltárt hiányosságot, tehát a problémás számlaértéket.

Ezenkívül büntetőjogi kivetülése is lehet az adóellenőrzésnek amelyet az eljárás során rosszul tett vagy nem megtett nyilatkozatok illetve csatolt vagy nem csatolt bizonylatok idéznek elő. Ráadásul 2011-től tapasztalatunk alapján nagyságrendekkel több adócsalásra irányuló ügyet indít az adóhivatal (NAV), amelynek felderítési aránya is növekedhet az új jogi szabályozás illetve bővebb tapasztalatok alapján.

Már van jogi képviselőm, együtt tud-e működni a két iroda?

Számos cég több egymással együttműködő ügyvédi irodával, adószakértővel dolgozik. A fő szakterületünk az adóellenőrzés, adóvégrehajtás és felszámolás egy speciális szaktudást és kapcsolati rendszert igénylő terület, amellyel a legtöbb ügyvéd nem foglalkozik. Így számos esetben ügyvédek keresnek meg minket, ügyfelük adóproblémája esetén.

Hogyan tudom meg, hogy valóban szükségem van-e képviselőre?

A legegyszerűbb módszer, ha felhívja irodánkat telefonon vagy felteszi kérdését, leírja jogi problémáját e-mailben. Adóprobléma esetén érdemes konzultálnia könyvelőjével (és/vagy könyvvizsgálójával), de mindenféleképpen érdemes problémájával még időben hozzánk fordulnia, ezért minél hamarabb cselekedjen!