Főoldal ADÓÜGYI MEGOLDÁSOK Cikkek - Vagyonosodási vizsgálat -- Luxus a középpontban ---- Magyar  English  Français  Deutsch  

Yacht-, Helikopter-, Műkincstulajdonosok, Ékszerek, Luxusautók, Luxusutak, Elitsportok, Luxusingatlanok és nevetségesen hangzik, de akár Luxuskozmetikumok is a vagyonosodási vizsgálat középpontjában

A vagyonosodási vizsgálatról bővebben -->

A vagyonosodási vizsgálatok kiválasztásához alapot képező egyik terület a nagy értékű, luxus javak tulajdonosainak vizsgálata.

 

Az első kérdés, hogyan juthat az adóhivatal tudomására nagyobb értékű tulajdonszerzésünk?

- legegyszerűbb a hivatal dolga, ha egy „jóakarónk" jelenti be új autónkat, lakásunkat és egyéb luxusdolgainkat. A 2006-os év vizsgálatainak nagy része bejelentés alapján indult, amelyet a hivatal kötelezően kivizsgál.

- Varga Lászlóné 2007. január 15-én MTV-ben adott nyilatkozata (a címre klikkelve az interjú megnézhető) finoman utal ezen javakat értékesítő cégektől (utazási iroda, klubok…) lekért listák alapján történő kiválasztásra. Ezen cégeknek nem kötelező adatokat kiadni ügyfeleikről, de sokszor az APEH hallatától és üzleti titokhoz fűződő joguk nem megfelelő ismerete végett, szerezhet a hivatal bevétellel kecsegtető potenciális területeket. Régen ez a fajta listás ellenőrzés működött a hivatalnál, amíg egy bírósági határozat kimondta, hogy a hivatal ezen cselekménye szabályellenes. Itt is felhívjuk figyelmüket a cégeknek, hogy nem kötelező az adóhivatal kérésére ügyfeleikről adatokat szolgáltatni. Amennyiben a hivatal mégis szeretne ilyen listákhoz jutni, ellenőrzésre kijelöli a céget és a kibocsátott számlák alapján már hozzá is jutott a kívánt adatokhoz.

- Ingatlanvásárlás esetén az illetékhivatal adóhivatalba történő beolvadása azonnali információval látja el a revizorokat az ellenőrizendő területekről.

- Sokan ajándékba vesznek különböző luxuscikkeket, ékszereket családtagjaiknak. Erről tudni kell, hogy a 150.000 Ft,-ot meghaladó ajándék illetékköteles.

- És a legnagyobb baklövés az ügyfél saját nyilatkozata alapján! (Ne nyilatkozzon adóügyekben jártas ügyvéd nélkül!) A vagyonosodási vizsgálat  során az egyre jobban kidolgozásra kerülő kérdőíven a keresztkérdések mindenre kiterjednek és ha hibázunk egyből keresztkérdések tömegét zúdítják az ügyfélre és már kész is a baj. Itt térek vissza a „luxuskozmetikumokra", de említhetném könnyedén a drága ruházatot és ékszereket is, a hivatal első kérdései között a bankszámlánkban való kutakodás is szerepel. Azaz megkérdezik, hol vezetjük bankszámlánkat (alapvetően a nagy bankoktól kér a hivatal információkat számlamozgásunkról indokolt esetben). És ha ezt megmondjuk már bent is vagyunk a csőben. Lekérik számlamozgásainkat ahol ha szerepelnek ezek a luxusköltések, az adóhivatal legkeményebb fegyverének az adóhivatali becslésnek szántjuk fel a talaját. Ugyanis ha többször költünk luxuscikkekre, akkor ezt életvitelünk folyamára kiterjeszti a hivatal becslése során…

 

A másik kérdés pedig, hogy kinek a nevére vesszük luxustárgyainkat?

- Sokan cégnévre vásárolnak különböző magánhasználatú javakat is, hogy azokat cégükben elszámolják és a fizetendő adókat csökkentsék.

Ebben az esetben ha bejelentés alapján vizsgálódik a hivatal, és kiderül, hogy javainkat cégnévre vettük, akkor a vagyonosodási vizsgálat mellett azonnal számíthatunk az ominózus cég adóellenőrzésére is, melynek következménye akár a cégnél megállapított adóhiány illetve magánszemély eltitkolt vagyongyarapodása is lehet.

A másik eshetőség, hogy az adóhivatal a cég ellenőrzése során állapítja azt meg, hogy a cég tevékenységéhez a jószág egyáltalán nem kapcsolódik. A megállapítás az előzővel megegyezik, csak itt a céget vizsgáló revizor fogja a vagyonosodási vizsgálatot lefolytató revizort értesíteni.

- Vannak akik magánszemélyként vásárolják a luxuscikkeket. Ez akkor okozhat problémát, ha mindemellett bevallott jövedelmünk (SZJA bevallás) ezt a szintet nem éri el. Az országban még mindig 1,6 millióan vannak minimálbérre bejelentve. Ezt egészítheti ki ingatlanunk egyéb tárgyaink bérbeadásából származó jövedelmünk aminek szintén meg kell jelennie adóbevallásunkban, illetve az ajándékba kapott tárgyak, összegek melyeket bizonyos összeghatár fölött illeték terhel. Ha ezt nem vallottuk be akkor a hivatal az ajándékozást nem fogadja el.

- Mások pedig off-shore társaságok nevére vásárolnak luxuscikkeket. Adózás és jövedelem szempontjából ez a legjobb megoldás, de vigyázni kel az off-shore cégek alapítási helyével. A törvény is megjelöli gyanús országok off-shore cégeit.

 

Számos egyéb problémát és javaslatot is felvet ez a témakör. Amennyiben tanácsadásra van szüksége, kérjük töltse ki az alábbi űrlapot vagy jelentkezzen elérhetőségeinken.

adóhírlevélre feliratkozás-->

vissza-->

 

Személyreszabott tanácsadás

Szeretne biztosra menni? Luxusjavak vannak az Ön nevén; cége számolta el a termékeket, szolgáltatásokat; vagy vásárlás előtt áll?

Kérjen konzultációt, hogy egy adóvizsgálat során ne érhessék Önt váratlan következmények!

Név:
E-mail:
Telefonszám:
Számlázási név:
Számlázási cím:
A megoldandó feladat:
Megjegyzés: