Főoldal ADÓÜGYI MEGOLDÁSOK Cikkek - Vagyonosodási vizsgálat -- EHO ellenőrzés ---- Magyar  English  Français  Deutsch  

Egészségügyi Hozzájárulás (EHO) ellenőrzés

Vagyonosodási vizsgálat + 11 % EHO

Amennyiben már lezárta az APEH „vagyonosodási vizsgálatát” vegye elő a határozatot és nézze meg mire terjedt ki az ellenőrzés!

A 2006-ban elkezdett és 2007-ben több mint 10.000 folytatott vagyonosodási vizsgálatok esetében az előző 2 évben kiadott megbízólevél a legtöbb esetben nem terjedt ki a 11%-os Egészségügyi Hozzájárulás (EHO) ellenőrzésére, csak a Személyi Jövedelemadó adónemre (SZJA) koncentrált.

Azoknál az ügyfeleknél akiknél adóhiány jogerősen megállapításra került, és belenyugodtak a kényszerű adófizetési kötelezettségbe (nem fellebbeztek vagy nem mentek el bíróságra, egyéb jogérvényesítést nem eszközöltek) vagy minden fórumot eredménytelenül jártak meg, és az adóellenőrzés nem érintette az EHO-t biztosan számíthatnak arra, hogy az adóhivatal ezen adónemet is leellenőrzi, talán már ki is adta az ellenőrzésről szóló értesítést. Amikor Ön elfogadta a megállapított adófizetési kötelezettséget azzal egyidejűleg elfogadta az adókivetés alapját képező be nem vallott jövedelmet, amely után nem csak SZJA-t hanem 11%-os EHO-t is kellett volna fizetni és amennyiben az ellenőrzés az EHO adónemre nem terjedt ki, abban az esetben önrevízióval kellett volna helyesbítenie az adóbevallását, amelyre az APEH határozatok sajnálatos módon nem hívták fel a figyelmét. Erre a hiányosságra jött rá az APEH és az önellenőrzésre való felhívás helyett (amely magánszemélyek révén így lett volna etikus) inkább az ellenőrzött időszakra is ellenőrzést folytat le EHO adónemben, amely egy 100%-osan biztos adómegállapítási forrás az APEH részére, mivel az adózó egyszer már az adóalapot elfogadta, azaz elismerte. Ez az eljárás két szempontból biztosan aggályokat vet fel. Először is számos esetben az adózó azért nem fordult további jogorvoslati lehetőséghez, mert a megállapított adó megfizetését még valamilyen módon vállalni tudta. Itt figyelembe kell venni, hogy a magánszemélyeket nem lehet a cégekkel összehasonlítani, mivel sem könyvviteli kötelezettség nem vonatkozik rájuk és az adózási szabályokat sem ismerik, mint a cégek akik könyvelőt, könyvvizsgálót alkalmaznak, ezért kiadásaikat sem úgy tervezik előre. És ezt a speciális világot borítja fel az APEH a további olyan fizetési kötelezettség megállapításával amelyre egyáltalán nem számítottak idáig az adózók.

A másik szempontból pedig az így „sokkolt” magánszemély, akinek nem hívták fel a figyelmét, hogy további fizetési kötelezettsége lesz, nemcsak a 11%-os EHO-t kell megfizetnie és esetleg a pénzhasználat díját jelentő önellenőrzési kamatot, hanem itt is 50%-os bírsággal és az önellenőrzési pótlék kétszeresének megfelelő késedelmi pótlékkal sújtják az adózót, aki egyszer már (azt hitte) megszabadult a saját maga számára álmatlan éjszakákat és rémálmokat okozó adóellenőrzés alól.

 

Mit tehet az adózó?

Az adózónak legelőször is meg kell néznie, amennyiben már megvan a határozata amely adófizetési kötelezettséget ír elő és további jogorvoslati lehetőséget nem kíván igénybe venni, hogy ez kiterjedt-e az Egészségügyi Hozzájárulás (EHO) ellenőrzésére? Ha nem terjedt ki, akkor a határozatban megállapított adóalap után önellenőrzést kell benyújtania az EHO adónemre, és akár ezzel egyidejűleg anyagi lehetőségeihez mérten, pótlékmentes részletfizetést vagy fizetési halasztást kérni.

 

Mennyit kell fizetni?

Önellenőrzés esetén az adóhivatali határozatban szereplő adóalap után 11% és a késedelem időszakára a jegybanki alapkamat.

Ha az adóhivatal állapítja meg az adóalap után 11% + 5,5% (bírság) = 16,5 % + késedelmi pótlék (jegybanki alapkamat 2 szerese)

 

Mit tehetne a hivatal?

Mivel azt, hogy az adóhivatal nem vizsgálta az EHO adónemet melyet nyugodtan nevezhetünk hibának is és így az adózókat az adófizetési kötelezettségükkel kapcsolatban téves hitben tartotta, ezért álláspontunk szerint fel kellene hívnia az adózókat az önellenőrzés szükségszerűségére vagy egyből méltányosan megállapítani (bírság elengedése és a késedelmi pótlék felének meghatározásával) ezt a plusz fizetési kötelezettséget, felajánlva egy részletfizetési lehetőséggel egyidejűleg. Ez egyébként nem lenne egyedülálló az adóhivatal életében.

 

Tapasztalataink szerint kifejezetten ritka, hogy az ügyfelek a lehetőségükre álló jogorvoslati lehetőségeket végigjárják, melyet a fórumok ismeretének hiányában vagy azért nem tesznek meg mert elegük van a sanyargató eljárásból, így most már nincs lehetőségük az adóalap, így az EHO mértékének vitatására.

EHO ellenőrzés

Amennyiben nem tudja mit tegyen vagy mit ne tegyen az Egészségügyi Hozzájárulással (EHO) kapcsolatosan forduljon hozzánk tanácsért vagy kérjen ajánlatot képviseletére.

Név:
E-mail:
Telefonszám:
Számlázási név:
Számlázási cím:
Melyik szolgáltatásunkat veszi igénybe?
Megjegyzés