Főoldal ADÓÜGYI MEGOLDÁSOK Cikkek - Könyvvizsgálat-- Magyar  English  Français  Deutsch  

A cégről valós képet nyújtó könyvvizsgálat lefolytatása könyvvizsgálóval

Az alábbiakban arra keressük a választ, hogy "Miért kell valós képet kapni egy vállalkozásról?" Milyen hátrányok érhetik Önt mint cégtulajdonost vagy cégvezetőt a valós helyzet ismeretének hiányában?" "Miért jó és szükséges egy cég számára átvilágítani könyvvitelét, az milyen előnyökkel jár?", "Miért és mikor kell könyvvizsgáló?" - Rengeteg gyakorlati eset és tapasztalat támasztja alá, hogy megfelelő könyvvizsgálattal rengeteg kellemetlenség (vezetői hiba, nagyobb cég esetén pénzügyi csalárdság), bírság, adóbírság elkerülhető és pénz megtakarítható.

Mi jelenti a leggyakoribb problémát a könyvvizsgálói audittal?

Egy bizonyos cégméret felett általános gondolkodásmódbeli hibának mondható, hogy könyvvizsgálatot csak azok a vállalkozások végeznek, akiknél azt a törvény előírja. De komoly problémát jelenthet az is, ha azon vállalkozásoknál ahol - vagy azért mert a törvény előírja vagy azért mert a cégmutatók átlépték azt a határt ami felett - kötelező a könyvvizsgálat, sok esetben a könyvelő hozza a könyvvizsgáló ismerősét aki kvázi az iratok áttanulmányozása alapján elfogadja a könyvelő által összeállított anyagot (sőt sok esetben a könyvelő írja azt meg). Távol álljon tőlünk, hogy a könyvelők és a könyvvizsgálók munkáját bármilyen okból is kritizáljuk (munkánk során nagyon sokszor támaszkodunk munkájukra), de egy külső ember sokszor rátapint olyan (akár alapjában elkövetett, folytonosan felmerülő) problémákra amelyen a céggel folyamatosan foglalkozó könyvelő figyelme átsiklik. Egy esetleges adórevízió esetén is külső (különösen hibát kereső) szakember fogja vizsgálni az anyagokat, ezenkívül több szem többet lát, ráadásul kibukhatnak egyéb a cégvezetőt megrendítő problémák is (összejátszás a cégvezető háta mögött).

A törvény azon vállalkozások körét határozza meg akiknek nem kell a könyvvizsgálatot végezniük, ezzel is hangsúlyozva annak fontosságát. Most nézzük meg nagyvonalakban, hogy kik azok akiknek kötelezően kell könyvvizsgálatot végezniük (2008-as jogszabály alapján). Kötelező azon vállalkozásoknál, ahol az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozás éves szinten számított nettó árbevétele meghaladta a 100 millió forintot, és/vagy ugyanezen időszakban a vállalkozásban átlagosan foglalkoztatottak száma meghaladta az 50 főt. Ezenkívül kötelező azon vállalkozásoknál ahol azt a jogszabály külön előírja, takarékszövetkezet illetve a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe esetén (a felsorolás nem teljeskörű). Bizonyos esetekben a számviteli törvény szerint vállalkozásoknak könyvvizsgálót kell alkalmazniuk.

Amennyiben vállalkozása ezen kritériumszámok fölött van akkor biztosan kötelező a könyvvizsgálat, amelyre könyvelőjének mindenféleképpen figyelmeztetnie kell!

Cégeladás, vállalatfelvásárlás, M&A ügyletek esetén nélkülözhetetlen a megvásárolni kívánt cég teljeskörű jogi és adózási átvilágítása, legyen szó akár kisebb mikrovállalkozásról vagy akár multinacionális vállalatról. Amennyiben cégét el kívánja adni már az adásvételi tárgyalások előtt is érdemes csinálni egy átvilágítást amely a leendő tulajdonos részére megfelelően prezentálható, abból következtetéseket tud levonni és láthatja belőle a cég prosperálását. Ráadásul ebben az esetben az anyagok biztosan megfelelően rendszerezve állnak rendelkezésre így az érdeklődő hamar át tudja tekinteni a számára fontos iratokat. Nagy vállalatok vásárlása esetén az természetes, hogy egy könyvvizsgálókból és jogászokból áló csapat világítja át a megvásárolni kívánt vállalkozást, de ezt mi kisvállalkozásoknak is javasoljuk, mert költsége elhanyagolható, ahhoz képest, hogy egy nem megfelelően menedzselt vállalkozás később mennyi problémát okozzon, és ezek a problémák sajnos máshogy nem kivédhetők!

Nem az Ön hibája ha ezidáig nem is gondolt a könyvvizsgálat fontosságára, illetve milyen fontos hogy pontos képet kapjon vállalkozásáról. A vállalat méretének illetve "korának" (érettségének) előrehaladtával, fejlődésével egyre más dolgokra helyezi a cégvezető a hangsúlyt, olyan eddig időpocsékolásnak hitt dolgok is fontosak lesznek mint a cég életével, könyvvitelével kapcsolatos tisztánlátás. Ebben 100%-osan partnerek vagyunk, forduljon hozzánk bizalommal!

Összefoglalva:

Milyen előnyökkel jár könyvvizsgáló alkalmazása:

 • több szem többet lát,
 • külsős (- nincsenek beidegződések, - nincsenek egyéb érdekek, - az adórevizor is külső szemmel vizsgálódik),
 • szakképzettség,
 • szakmai tapasztalat (Sok cég gyakorlati problémáival találkozott, tapasztalatot szerzett hivatali gyakorlatban),
 • kibukhat csalárdság (cégvezető, pénzügy),
 • cégvásárlás esetén nem zsákbamacskát vásárol a befektető, illetve a vállalatát ismerő eladó jobb alkupozícióban kerülhet.

Mikor kell könyvvizsgáló:

 • kötelező amikor a törvény előírja (100 M árbevétel v. 50 fő átlagos alkalmazott),
 • iparág és szervezet függvényében ennél alacsonyabb cégmutató alatt is javasoljuk.

Szolgáltatásunkat akiknek ajánljuk:

 • cégvezetőknek mivel a cég könyvvitelének a legfőbb jogi (büntetőjogi) felelőse,
 • cégtulajdonosoknak, hogy kiszűrhessék a csalárdságot vagy esetleges adóbüntetéseket,
 • könyvelőknek ha könyvvizsgálatra van szükség,
 • könyvvizsgálóknak ha bármilyen jogi segítségre van szükségük.

adó hírlevélre feliratkozás-->

adójogi blogunk-->

vissza-->

honlapunkkal kapcsolatos véleménye fontos számunkra -->

Könyvvizsgálat ajánlatkérés/konzultáció

Amennyiben az Ön számára fontos, hogy cégéről átfogó képet kapjon, egy esetleges adóellenőrzés illetve annak kimenetele ne érje váratlanul vagy a törvény erejénél fogva kötelezően van szüksége könyvvizsgálat elvégzésére az alábbi űrlap segítségével kérhet konzultációt vagy ajánlatot. Szolgáltatásunkat cégvezetőknek, cégtulajdonosoknak, gazdasági vezetőknek illetve könyvelőknek ajánljuk. Amennyiben Ön könyvvizsgáló ellenben bármilyen adójogi kérdésben van szüksége megerősítésre akkor is keressen fel minket bizalommal. Szolgáltatásunkkal kapcsolatosan tájékoztatjuk, hogy munkánkat komolyan végezzük, semmiféleképpen nem hagyunk jóvá olyan gazdasági eseményeket, nem javasoljuk a gazdasági események nem megfelelő dokumentálását. Munkánkat eddigi pályánk alatt szerzett tapasztalataink hasznosításával a lehető legmagasabb szinten könyvvizsgálókkal együtt végezzük.

Cégnév:
Név:
Telefonszám:
E-mail cím:
Melyik szolgáltatásunkat kívánja igénybe venni?
Megjegyzés: